Työkomennukselta Suomeen palatessa puhutaan usein käänteisestä kulttuurisokista. Palaaja kokee kotimaahansa palatessaan uuden kulttuurisokin, eli käy samanlaista tunnemyllerrystä läpi, kuin uuteen maahan ja kulttuuriin mennessään. Paluu Suomeen voi olla ristiriitainen asia – toisaalta paluusta kotimaahan on voinut haaveilla, toisaalta isäntämaa on ehtinyt tuntua jo hyvinkin kotoisalta. Lisäksi Suomeen palatessa voivat mietityttää esimerkiksi asumis- ja työkuviot sekä vieraantuminen tutuista tavoista ja ihmisistä.
Lähtövalmennus on myös palaamisen kannalta keskeinen. Hyvin hoidettu lähtövalmennus ennen komennusta auttaa myös paluuvaiheessa. Paluun kannalta on tärkeä voida palata tyytyväisin mielin ilman epäonnistumisen kokemuksia – tai ainakin niin, että niitä on voinut käsitellä.
Tähän vaiheeseen vertaistuki ja/tai muu keskustelutuki on äärimmäisen suositeltavaa. Paluuvaiheeseen liittyvissä tukikeskusteluissa on mahdollista käydä läpi niin paluuseen ja Suomeen asettumiseen liittyviä teemoja, kuin mahdollisia ulkomaankomennuksella tapahtuneita asioita ja tunteita.
Koko perheen huomioiminen on tärkeää, ja myös lasten paluuvaiheeseen on hyvä järjestää riittävä tuki ja keskustelumahdollisuus iänmukaisesti.